Tänd ett ljus, och låt det brinna

Ett sätt som jag ofta inleder workshops eller föreläsningar på, är att tända ett ljus. För att tända ett ljus krävs någon form av gnista och för att skapa en gnista krävs någon form av tillförd energi. Mitt mål är att vara energin som tänder gnistan hos människor. Energi i form av några hjälpande ord, eller ett mer djupgående samtal. Energi i form av att leda genom exempel och visa att vi klarar så mycket mer än vad vi tror. Eller energi i form av ett leende eller en high-5. När väl gnistan är skapad och det finns något att antända så kan vi tända ljuset. Ett ljus är en väldigt bra analogi för oss människor. Vi kan bli utbrända om vi aldrig återhämtar oss. Vi kan bli antända av gnistor. Men framförallt, när vi väl brinner för något så är det inte många hinder som stoppar oss!

Jag funderar också ofta på vad som skiljer lättantända personer från andra. Har man fått ett glas vatten över sig i form av ett nederlag, en besvikelse eller en motgång tar det kanske ett tag innan veken torkar och man kan brinna igen. Men den torkar ju till slut. En veke som aldrig blivit antänd tar lite längre tid på sig att fatta eld än en veke som tidigare brunnit. Personer som hittat passionen och brunnit en gång, har ofta en benägenhet att vara mer lättantända. Såvida man inte blivit totalt utbränd.

Till viss del är vi stöpta (precis som ljus) till dem vi är och våra grundläggande värderingar och personlighet är ganska svår att ändra på. Det vi kan ändra på är våra tankar och vårt beteende. Att ändra tankemönster är inte alltid lätt men absolut inte omöjligt. Förresten är just tesen ”det är omöjligt” ett tankemönster som jag jobbar hårt för att människor inte ska fastna i. Jag gillar inte att placera personer i fack. En av mina grundläggande principer är att alla har så mycket mer potential i sig än vad man tror själv. Det är ett tankemönster som jag inte kommer omvärdera i första taget. Det innebär nämligen att jag själv också har mycket mer potential än vad jag hittills fattat. Även om jag ständigt pushar gränser för egen del är det befriande att veta att jag aldrig kommer komma fram till en vägg. Hinder är en helt annan sak. Hinder kommer jag att stöta på. Det kommer du också. Är det tillräcklig orsak att inte försöka? Glödlampan som ofta används som arketypen för en bra idé var faktiskt ett resultat av närmare 700 iterationer av trial and error. Edison fick inte alls idén som en blixt från klar himmel. Han vägrade att tro att de hinder som han stötte på var slutet på sökandet. Varje misslyckat försök tog honom istället ett steg närmare framgång. Glödlampor är bra på att lysa upp sin omgivning. Precis som ljus. Ett brinnande ljus sprider glädje, ljus och värme runt sig. Om vi brinner för det vi gör spiller det över på andra, och nya gnistor tänds. Keep on burning!