4 lärdomar från världens ledande innovatörer

En av de senaste böckerna jag lyssnade på var The Innovators av Walter Isacsson, ni vet författaren som skrev boken om Steve Jobs. Förutom att jag är väldigt intresserad av innovation och entreprenörskap tog jag med mig några lärdomar som faktiskt går att överföra i stor utsträckning till idrott och extremprestationer.

  1. Ensam är INTE stark. Ett genomgående tema i alla stora tekniska genombrott historiskt är att ingen enskild individ, eller ens enskilt bolag har varit ensamt om att driva utvecklingen framåt. För alla som sysslar med någon form av individuell idrott är detta en riktigt viktig lärdom. Vikten i att ha stöd från omgivningen och att se konkurrenter som ett sätt att tillsammans pusha gränserna längre än vad som hade varit möjligt om det inte hade funnits någon konkurrent. Ett bra exempel är ju Mark Allen och Dave Scott som 1989 på Ironman Hawaii pga av att de tävlade mot varandra, båda gjorde sina livs bästa lopp som än idag står sig trots teknisk utveckling och förfinade träningsmetoder.
  2. Små förbättringar kan över tid leda till genombrott. Vad som utåt verkar vara stora revolutionerande genombrott, är faktiskt oftast ett resultat av att en grupp människor jobbat med små förändringar och förbättringar varje dag under en lång tid. Ofta utan uppmärksamhet eller uppskattning förrän det visar sig att vad de gradvis utvecklat faktiskt är något revolutionerande. En lärdom för alla oss idrottare som under 70 % av året tränar för en kort säsong där vi får visa upp oss och vår förbättring från säsongen innan. Vad som verkar som stora genombrott grundar sig oftast i små förbättringar varje dag under lång tid. Jag kommer skriva en ytterligare bloggpost om just denna lärdom inom kort.
  3. Hinder på vägen mot ett mål är faktiskt oftast bra. Vad som verkar vara en tuff period, kanske en oförutsedd skada eller något annat bakslag, kan faktiskt vara det som får oss att kavla upp ärmarna, hitta den riktigt djupa drivkraften till vad vi verkligen vill, och se till att nå målet trots att det ibland känns omöjligt. Det är genom att överkomma problem vi utvecklas som personer och team. Såväl affärsvärlden som idrottsvärlden är fylld av bra exempel på detta. Bara en sådan sak som att Google fick nej av ungefär 100 investerare innan de hittade någon som ville satsa på idén att bygga ytterligare en sökmotor. Skam den som ger sig.
  4. Att drivas av ett långsiktigt mål. Rom byggdes inte på en dag är väl ett ordspråk som sätter fingret på samma princip. Världens ledande innovatörer drivs att en långsiktig drivkraft att förbättra saker, att visa att det omöjliga är möjligt och att se till att utnyttja sin fulla potential för att nå sina drömmar. Jag köper det rakt av för alla oss som har samma strävan inom idrotten.