Intervju med Albin – ett av Sveriges framtidslöften inom triathlon

Jag har under senaste året haft förmånen att få coacha 16-åriga Albin Andersson från Emmaboda som i september förra året precis hade börjat med triathlon och drömde om att komma in på riksidrottsgymnasiet i Motala med start HT 2014. Det har verkligen varit kul att se hans framsteg under året och förra helgen tog han SM-silver på sprint-SM i Malmö i Pojkar 16-17 (som 16-åring) med en tid som hade räckt till en sjätteplats i seniorklassen!!! Jag behöver kanske inte säga att han börjar i Motala om en vecka då han fick en av två herrplatser vid årets intag! Jättekul!

En av de häftigaste sakerna med Albin är hans inställning och målmedvetenhet och jag är övertygad om att vi kommer få se mer av honom både på nationell och internationell toppnivå i framtiden. Jag passade på att ställa några frågor till Albin efter hans fina tävling i Malmö och hoppas att det kan inspirera såväl gammal som ung!

1. Efter att ha tränat simning och fotboll sedan du var liten, fastnade du för triathlon förra sommaren, vad var det som lockade och gjorde att du fastnade?
Jag testade på kalmar mini triathlon när jag var fjorton år och kände att det gick väldigt bra och att jag var duktig. Eftersom jag hade simmat länge och gillar att träna så bestämde jag mig när jag var 15 år för att lägga ner fotbollen och satsa på triathlon. Det som gjorde att jag fastnade för det var kombinationen av att träna tre sporter och även att jag i början fick mycket stöttning av Joachim Willén, tränare vid riksidrottsgymnasiet i Motala och svensk juniorförbundskapten. Jag kände också även från början att jag hade möjligheter att få tävla internationellt och det lockade mer än att spela fotboll i division 4.
2. Vad har varit tuffast och roligast under året som har gått med mer strukturerad triathlonträning?
En tuff sak har varit att få till tiden i kombination med skolan. En annan sak har varit att jag varit tvungen att köra mycket träning själv. Det roligaste med träningen har varit att det gett bra resultat! Roligt har det även varit att få träna med dig.
3. Beskriv känslan när du i helgen tog SM-silver i pojkar 16-17 med en tid som även skulle räckt till silver i Juniorklass 18-19 och en sjätteplats i senior-SM?
Känslan efter att ha tagit SM-silvret var hur skön som helst! Att äntligen ha fått till cyklingen som gjorde att jag lyckades var jättehärligt. Det var även en viktig målsättning med vinterns träning att komma topp tre i SM vilket jag nu då lyckades med! Att jämföra tiderna med juniorerna och seniorerna är inte rättvist eftersom dom delvis hade annan bana och att dom hade mycket tuffare väderförhållande med regn och blåst!
4. Vilka tips skulle du ge till någon som funderar på att prova triathlon eller börja en mer seriös satsning mot att bli bättre baserat på vad du lärt dig under de sista året?
Att träna med bra struktur gärna med en tränare eller träningskompisar. Lägg även mycket tid på simningen.
5. Vilka specifika träningspass under året tror du har gjort mest nytta för din utveckling (om det går att säga)?
Jag gillar ju dom kvalitativa löppassen men det är svårt att säga om dom har gett mest. Men dom har varit väldigt roliga!
6. Vad drömmer du om?
OS 2024