3 lärdomar från ett händelserikt 2018

För exakt ett år sedan jobbade jag min sista dag som anställd och valde att gå från mikroprenör (min benämning på någon som driver bolag vid sidan om anställning) till entreprenör (driva bolag på heltid). Beslutet hade jag tagit ytterligare ett år tidigare, faktiskt på nyårsafton, efter att ha drivit bolag på deltid under fem år. Det var dags att ta steget och släppa den trygga tillvaron som fast anställd.

2018 visade sig bli ett intressant år även på andra plan, bla pga att vi i maj fick vår tredje son, Ture. En fantastisk krabat som lär sig nya saker varje dag. Jag valde att efter många år med fokus på Ironman (och lite swim-run) fokusera totalt på ultralöpning för egen del. Under året har jag haft förmånen att få jobba med många ambitiösa uthållighetsidrottare och ett antal framstående företag som workshopledare, föreläsare och förändringsledare. Men också haft tid för familjen som på något sätt är plattformen som gör allt annat möjligt! När jag reflekterar över året summeras det i följande tre insikter.

Begränsningar är bästa sättet att utvecklas

Det sägs ibland att begränsningar (i tid, pengar eller annat) är all kreativitets moder. Efter ett år där såväl ekonomiska resurser som tid varit mer begränsade än innan (självvalt i mitt fall), har jag verkligen insett att detta stämmer till 100%. Om såväl pengar som tid är mer begränsade kräver det ett helt annat fokus vad resurserna ska läggas på.

I mitt fall har begränsningar varit den absolut bästa källan till att bli effektivare, välja inköp med omsorg och värdesätta den tid jag har högre än tidigare. Att maximera tiden när jag väl jobbar, tränar eller gör hushållssysslor. Inför årets start var min ansats att just nu i mitt liv är resursen frihet värd mer än resurserna pengar, trygghet och status. Iallafall vad gäller jobb och karriär. 2018 har konfirmerat att jag hade tänkt rätt. Att ha total autonomi i vad man jobbar med är en känsla som jag unnar fler att få uppleva. Men inget är ju gratis, så trygghet, pengar och status kanske får stå tillbaka om vi ska kunna uppleva total frihet?

Jag är övertygad om att vi inte skulle få samma resultat om vi inte hade deadlines och tidssatta mål. Att tidssätta något är kanske det lättaste tricket för att skapa en begränsning. När du inser att du inte kommer leva för evigt kanske den där drömmen bör tidssättas? En dröm har inga begränsningar. Men för att bli verklighet kanske det är just begränsningar vi bör skapa runt våra drömmar?

”The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Kinesiskt ordspråk

Steget ur nästet är enda sättet att inse att man kan flyga

Att tänka utanför boxen är idag ett ganska slitet begrepp. Så jag skulle vilja modifiera detta en aning. Att tänka är sällan tillräckligt. Att agera utanför boxen är vad som räknas. Om du sett mitt TEDx-talk vet du att jag gillar metaforen fågelnäste för att illustrera att vi inte vet om vi kan flyga förrän vi vågar kasta oss ut över kanten. Att delta i ett TED-event och inte bara prata inför en publik på 100 personer (det har jag gjort innan) utan potentiellt hundratusentals kritiker framför sina skärmar. Det var något nytt och ganska läskigt om jag ska vara ärlig. Men jag valde att kasta mig över kanten. En oväntad effekt blev att direkt efter TEDx kändes allt annat (till och med att sjunga inför hundratals människor) ofarligt.

Det är först när vi kastar oss ut, trots risken att misslyckas, vi kan få reda på om vi kan flyga. Jag hade en liknande upplevelse 2017 när jag fick möjlighet att offerera en tvådagars-konferens kring förändringsledning i Bologna. För att höja mig till den nivå som jag tyckte krävdes, och för att motivera nästan tre dagar iväg från familjen, satte jag prislappen högt. Och sen la jag på ytterligare 20% innan jag skickade iväg offerten. Det fick bära eller brista. Om jag fick uppdraget skulle jag vara tvungen att höja mig till en nivå som överträffade priset de skulle betala. Några veckor senare flög jag till Bologna…

”I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it.”
Nelson Mandela

Huvudanledningen att sätta tuffa mål är att det gör oss gladare

Varför sätter vi mål egentligen? Och hindrar vår ständiga strävan framåt oss från att njuta av nuet? Inför förberedelserna av mitt TEDx-framträdande grävde jag djupt i frågan VARFÖR vi bör utmana oss själva. När jag började springa som 25-åring och hittade det perfekta sättet att utmana mig själv, gick jag på instinkt och triggades av att hela tiden flytta fram mina mål. Men det är först på senare år jag har kunnat dra slutsatser om hur detta har förändrat mig för alltid.

Min ständiga strävan har byggt disciplin och gett mig förmågan att fokusera och hitta vägar förbi hinder. Men den har också gjort mig gladare. Den har gett mig en anledning att stiga upp varje morgon. Den har krävt att jag blir den bästa versionen av mig själv. Att jag haft förmånen att få inspirera andra genom mina, ibland galna, tävlingar, är mest en bi-effekt. Även om det kanske är det mest meningsfulla i längden.

Kanske har du för få utmaningar och tuffa mål i ditt liv? I så fall har du potential att bli ännu gladare, genom att hitta och komitta till något som kräver att du utvecklas till nästa nivå!

“What you get by achieving your goals is not as important as what you become by achieving your goals.” Henry David Thoreau

2019

Ibland kan det vara svårt att veta vad som är ett bra mål. Om du känner igen dig har jag ett tips. Ett mål behöver inte handla om att nå en mållinje, bestiga ett berg, vinna på lotto eller få drömjobbet. Det kan likaväl handla om att bli bättre på att ta hand om dina basala behov. Att äta bättre, att få in minst 30 min fysisk aktivitet per dag, att sova mer, att stärka dina närmaste relationer eller att ta mer tid för reflektion. Att se till att må lite bättre, och vara öppen för möjligheter som dyker upp, är ett utmärkt sätt att gå framåt i sin utveckling. Utan att behöva sätta superkonkreta mål som inte känns naturliga. Så vad tänker du sluta eller börja med under 2019? När du om ett år ser tillbaka på 2019, vad skulle du vilja vara stolt över?

1 svara

Kommentering är stängd.