Start with why

Du har kanske sett den numera välkända TED-presentationen av Simon Sinek, författare till den bästsäljande boken Start with why. Här presenterar han på ett lättförståeligt sätt hur de företag och individer som lyckas driva igenom förändring i världen i stort sett alltid börjar med varför de gör vad de gör (snarare än hur och vad). Har du koll på varför du vill uppnå något (något jag oftast kallar drivkraft när jag föreläser om det) kommer du inte ge upp när det blir tufft, du vet vad som för dig närmare (eller längre från) målet och lyckas få människor runt omkring att jobba i samma riktning. Det är lätt att fastna i vad man gör, eller kanske hur man gör det. För att ta ett exempel så gillar jag att tävla i Ironman. Det är mitt VAD. Mitt HUR handlar om hur jag effektiviserar mitt liv och har en röd tråd genom all träning, vila, kost och övrigt i mitt liv. Samt hur jag exekverar under tävlingsdagen. Men utan mitt VARFÖR kommer jag börja gå när det blir tufft på den avslutande maran, eller ge upp när jag fryser så att jag skakar, eller vika ner mig när konkurrensen blir för tuff. Mitt personliga varför i Ironmansammanhang handlar om att nå min egen fulla potential. Jag lever bara en gång. Det handlar om att visa mig själv och andra att mer än vad man tror är möjligt. Det handlar om att ständigt utvecklas både fysiskt och mentalt. Det handlar om att följa min passion för vilka tävlingar och utmaningar jag ger mig på.

Skrev för 18 månader sedan ett kort blogginlägg på temat varför jag startade Ironcoach. Lite klokare, lite erfarnare och kanske med några fler infallsvinklar tänkte jag nyligen igenom detta igen. Efter varje säsong har jag bett mina kunder utvärdera mig för att hela tiden bli bättre, men samtidigt ta fasta på de sakerna som har varit bra. Det är otroligt värdefullt att få feedback på det jag gör och vilka resultat det leder till. Det handlar ju både om den ”mjuka” feedbacken i form av upplevelser och åsikter, men också om ”hård” feedback i form av förbättrade tider, placeringar och i vissa fall tydlig personlig utveckling hos de jag coachat. När man får feedback som..

”Stort tack för denna våren. Upplägget och programmen har varit sjukt uppskattade och nästan gjort mig till en helt ny människa. Kan inte tydligt nog uttrycka min uppskattning och insikt av vikten av den träningskvalité du gett mig.”

ELLER

”Träningsprogrammet har ärligt talat gjort underverk. Kunde inte vara nöjdare. Kan knappt förstå mina framsteg.”

…så skapar det såklart ytterligare en stark drivkraft att fortsätta. Så mitt varför kring Ironcoach är om möjligt ännu starkare än tidigare. Mot nästa säsong. Bättre, smartare och proffsigare. Det känns väldigt inspirerande!