Balans – bra eller dåligt?

Vi strävar alla efter balans i livet. Eller gör vi det? Är det den mest balanserade människan som lyckas bäst eller den som väljer ett fåtal fokusområden i livet och skapar en obalans för att lägga så mycket tid som möjligt på dem? Beroende på vem du är och dina egna erfarenheter har du säkert olika svar på frågan. För en idrottare är balansen mellan träning, återhämtning, kost och sömn avgörande för den långsiktiga hälsan och prestationen. En obalans med för snålt energiintag, sömnbrist eller för lite återhämtning skapar sjukdomar, skador och i vissa fall utbrändhet till slut. Men även för lite aktivitet och träning skapar en obalans åt andra hållet. Vi kan faktiskt få för mycket återhämtning för vårt eget bästa. Ordet återhämtning betyder ju faktiskt att vi tar ett steg tillbaka från en belastning. Så återhämtning/vila utan belastning är ju en ohälsosam obalans i sig.

Den andra sidan av balansmyntet är ju att obalans i vad vi lägger vår tid på är det som skapar riktigt bra resultat. Om vi ska bli halvbra på allt, så blir vi ju inte heller riktigt bra på något. Hur väljer man sina fokusområden då? Det behöver inte vara så komplicerat. Tänk på situationer när du känner dig glad, lagom utmanad och tacksam. Vissa människor har gjort ett aktivt val av det man lägger sin tid på och andra låter omgivningen och andras förväntningar styra hur deras liv ser ut. Hur vill du ha det? Jag såg ett bra citat igår som sätter fingret på hur jag vill att mitt liv ska utspela sig. ”Either you run your day, or the day runs you”. Har du inte kontroll på dina egna dagar och styrs för mycket av andra personers agendor och målsättningar så tycker jag du bör fundera extra noga på frågorna nedan. Ta minst fem minuter och skriv ner några svar.

  1. I vilka situationer är du som gladast, mest nöjd och mest tacksam?
  2. Hur skulle en ideal dag se ut? Vilka aktiviteter, vilka arbetsuppgifter, vilka människor innehåller den och var skulle den utspela sig?
  3. Om du vore tvungen att välja maximalt FYRA fokusområden i ditt liv. Vad skulle du välja då?