Uthållighet i allmänhet och run-walk i synnerhet

Under ett extremlopp som Ironman, ultramarathon eller Ö till Ö är det ganska naturligt att uthållighet är en av huvudnycklarna till framgång. Jag är dock övertygad om att uthållighet är en nyckel till att lyckas med allt i livet. Livet är inget 100m-lopp även om jag vet hur lätt det är att fastna i hets, stress och högt tempo. En strategi som jag provat vid flertalet tillfällen på långa löplopp är vad som går under benämningen ”run-walk”. Under 50km-loppet Lejonbragden i Lund som jag sprang för några år sedan var min strategi att springa i 20 minuter och gå i en minut hela loppet igenom. Det funkade utmärkt och jag vann loppet. Kanske är run-walk en strategi som funkar överallt i livet? Livet är inget 100m-lopp, men det behöver absolut inte heller vara ett ultramarathon i långsamt tempo. Kan vi få det bästa av två världar och orka hålla bra tempo längre om vi kör en run-walkstrategi för livet i stort?

Att fortfarande kunna utöva rörelseglädje när jag är 80+ är en väldigt stor drivkraft för mig. Men en minst lika stor drivkraft är att maximera livet här och nu så att jag när jag är 80+ kan känna att jag utnyttjat livet till fullo. Ett dilemma som det absolut borde finnas en lösning på. Kanske är det enligt run-walk metoden som vi bör leva vårt liv? Att hålla högt tempo, vara produktiv och hinna med mycket är en underbar känsla. Och kombinerat med mikro- och makropauser då och då tror jag absolut det är ett hållbart sätt att leva. Mikropauser kan vara vilodagar varje vecka från träning, jobb eller stress. Det kan också vara bra nattsömn där varje dag är en ny intervall. Makropauser som semester, off-seasons och längre uppehåll från något är också nyttigt med en viss regelbundenhet. Hur ser ditt liv ut?

  1. Om du skulle sätta ord på din run-walkstrategi för livet, vad gör du helst när du springer och hur ser du till att få gåpauser regelbundet?
  2. Har du en bra balans mellan att springa och att gå eller är det något du skulle vilja ändra?
  3. Vad skulle vara det första steget mot en bättre runwalk-strategi?