Kontinuitet som en nyckel till framgång

Ni kommer ihåg berättelsen om sköldpaddan och haren som springer ett lopp mot varandra. Haren sprintar iväg, tar stora kliv framåt men tröttnar efter ett tag och stannar för att vila. Sköldpaddan tar ett litet steg i taget men slutar aldrig gå framåt. I slutändan är det sköldpaddan som drar det längsta strået. Det ligger mycket i detta. Små utvecklingssteg framåt varje dag leder till storslagna framsteg på sikt. Detta är väldigt uppenbart när det gäller träning och hälsa. Om vi konsekvent kan se till att ta små steg framåt kommer vi från ett år till ett annat ha tagit jättekliv. Jag har varit med om det vid flera tillfällen. Det gäller även personlig utveckling och lärande. Vem tror ni utvecklas bäst? Någon som pluggar sista dagen inför en tenta, anstränger sig sista månaden innan utvecklingssamtalet eller den som varje dag lär sig något nytt, utvecklar och förfinar sina färdigheter?

Att bygga rutiner att varje dag få tid för fysisk aktivitet, avslappning, lärande och reflektion kan låta präktigt, men vill vi ha riktigt bra resultat på sikt, finns det oftast inga genvägar. I det avseendet är det sköldpaddan som vinner loppet till slut. När det gäller träning för att prestera max vid ett fåtal tillfällen varje år är INGET enskilt träningspass värt att riskera kontinuiteten för. Finns det risk för skada eller förvärrad sjukdom i samband med ett visst pass är det i 100% av fallen bättre att inte genomföra det. Att riskera en veckas inaktivitet pga sjukdom eller i värsta fall en hel säsong pga skada kan aldrig vägas upp av ett enskilt nyckelpass. Samma sak gäller egentligen i vilket yrke som helst. Det är (nästan) aldrig rätt strategi att prioritera ner lärande och utveckling av nya färdigheter till förmån för att leva i brandkårsutryckningar hela tiden.

Hur kan vi skapa små förändringar där så lite som 30 minuter varje dag ger stora resultat över tid? Jag tror att alla VARJE DAG kan få in 30 minuter fysisk aktivitet, personlig utveckling, lärande eller aktiviteter mot en viss målsättning. Tänk vad som händer om du under bara ETT års tid lägger 30 minuter om dagen på något. På bara ett år kommer du vara på en helt ny nivå både jämfört med andra och ditt gamla jag. 30 minuter om dagen i 365 dagar är totalt 182 timmar eller nästan åtta dygn. Tänk om du kunde spendera åtta dygn MER än andra varje år på något som gör dig friskare, gladare och för dig mot dina långsiktiga mål. På bara fyra år skulle du ”vinna” en hel extra månad av effektiv tid. Fundera på följande tre frågor.

  1. Jag vet att du kanske inte direkt kan hitta 30 minuter varje dag, men OM du kunde det, vad skulle du lägga den extra tiden på?
  2. Om du tänker dig en typisk dag, finns det något du skulle kunna sluta göra som ändå inte för dig närmare något av dina mål eller gör dig lyckligare?
  3. Om du skulle prova redan idag eller imorgon att avsätta 30 extra minuter åt dig själv, när på dagen skulle du då hitta den tiden?