Genicirkeln – vikten av att välja sin input

Vem hämtar du inspiration och kunskap ifrån? För att se till att vara i ständig utveckling som jag skrev om här, är det avgörande att välja sina källor med omsorg och se till att återkomma till dem med jämna mellanrum. Vad jag menar är att alla intryck vi möts av formar våra tankar. Våra tankar formar vårt beteende och vårt beteende formar våra resultat. Vem låter du influera dina tankar? Vilken typ av böcker läser du? Vilken media konsumerar du? Vem omringar du dig med?

Om det enda vi träffas av är nyhetssändningar där 90 % av nyheterna är negativa händelser är detta vad vår hjärna matas med! Hur tror du hjärnan reagerar på alla negativa händelser? Du blir lite mer orolig, lite mer försiktig och lite mer restriktiv mot främlingar. Över tid är detta allvarligt. För hur ska vi kunna leva livet till fullo om vi hela tiden är rädda, oroliga och försiktiga? Har du någon gång tänkt på att lika mycket dåliga saker som händer varje dag (som får stor plats i massmedia), lika många BRA saker händer varje dag? Varje dag räddas tusentals livs, forskning hittar nya behandlingsmetoder för dödliga sjukdomar, folk skapar otroliga saker och barn föds. Varför är det inte 50/50 i nyhetssändningarna? Jag tror att det finns en huvudanledning. Känslor som oro, rädsla och spänning trumfar glädje, tacksamhet och lugn när det gäller att hålla kvar TV-tittaren eller tidningsläsaren vid skärmen. Alla massmedier lever på att folk stannar vid skärmen. Räkna mängden tid som läggs på ”negativa” nyheter kontra ”positiva” nyheter nästa gång du ser en nyhetssändning på TV. Jag skulle önska att jag hade fel, men jag tror inte det tyvärr.

Desto viktigare blir det att skapa en egen genicirkel runtomkring sig. Människor, böcker, idéer eller media som bygger upp och leder till utveckling. Ett känt talesätt är att du blir ett medelvärde av de fem personer du spenderar mest tid med eller influeras av. Hur omger du dig med människor som får fram det bästa i dig? Du har säkert förebilder eller människor du kan lära mycket från. Det är inte alltid att de fysiskt är närvarande i ditt liv men böcker, idéer och media kan vara ett minst lika effektiv sätt att spendera tid med dem. Ett bra sätt att ta reda på om en person får ingå i din genicirkel är att fundera på om du blir glad, inspirerad, kreativ och hoppfull när du interagerar med personen i fråga. Det är det absoluta grundkriteriet. Ta några minuter och fundera på dessa frågor. Rita en cirkel på ett papper och skriv in namnet på dina genier!

  1. Vilka är dina GENIER och inspirationskällor? Försök komma på minst fem!
  2. Hur påverkas du av de intryck du möts av varje dag? Vad och vem gör dig glad, och vad gör dig rädd och orolig?

Imorgon kommer inlägget handla mer specifikt om förebilder.